2015. sze 24.

Engedd, hogy a gyerek – gyerek legyen!

írta: Kalandpark Játszóház
Engedd, hogy a gyerek – gyerek legyen!

Engedd, hogy a gyerek – gyerek legyen!

„Vedd fel ezt a pulcsit, vedd le a kabátod, ne menj oda, maradj itt, ahhoz ne nyúlj, ne szaladgálj, ne kiabálj, gyere ide, menjél oda, maradj csöndben, ne csináld ezt, ne csináld azt!” Könnyen lehetne folytatni a sort, a gyerekek életének fele nem szól másról, mint a szüleik által szabott utasítások és tiltások követéséről, több-kevesebb sikerrel. Mert a gyereket védeni kell, terelgetni, nevelni – de hagyni is kell, hogy gyerek lehessen!
sziger.jpg
( kép forrása: delina.hu)

 

Mindennapi tiltások

Természetesen nem állítjuk, hogy nincs szükség szabályokra a gyerekek esetében, igenis megvan a maguk helye ezeknek is.
Tiltások nélkül rövid időn belül elszabadulna a pokol, ami nemcsak a szülőknek hozna izzasztó perceket, de a hosszú távon a gyerekeknek sem tenne jót. Még ha ezt nehezen hiszik is el nekünk a gyerekek, de tudjuk: egy pillanat alatt ön-, és közveszélyes helyzetekbe hoznák magukat.
Ezek a különféle tiltások azonban hajlamosak felhalmozódni a gyerekek életében, akik úgy érezhetik, hogy folyamatosan korlátok közé vannak szorítva. A társadalmi elvárások miatt elnyomott dolgok, mint a folyamatos hangoskodás, rohangálás és örök mozgás része a fejlődésüknek és az életüknek, ne vedd el ezt tőlük teljesen!

A gyerekeknek mind fizikailag, mind pszichológiailag szüksége van arra, hogy szaladgáljon, másszon, kússzon, ugráljon, és persze jó hangos legyen. A gyerekek már csak ilyenek.
Ám ezt szinte sehol nem teheti meg: otthon csendesen kell játszani, mert anya-apa feje megfájdul, a játszótéren nem lehet üvöltözni, mert mit szólnak a többi szülők, milyen vadóc a gyermekünk, az iskolában nem lehet rohangálni, mert a tanárok ferde szemmel néznek a csemetékre.

Pedig a gyerekekbe annyi energia szorult, mint a reklámból ismert Duracell-nyusziba, és ha ezt nem tudják levezetni, az rövid- és hosszú távon egyaránt káros lehet. Arról nem is beszélve, hogy épp a mozgástól fejlődik (fejlődne) az izomzat is!

Játszóház: a mértéktelen szabadság birodalma

17658-kalandpark-jatszohaz.jpg

De van egy hely, ahol minden gyerek gyerek lehet; ahol nem baj, ha kiabál, üvölt, visít, vagy hangosan kacag, ahol nyugodtan szaladgálhat, számtalan helyre felmászhat, ahol azt csinál, amit akar, nem zavar senkit, és nem eshet bántódása.

Nálunk nem csak szavakkal, de tettekkel is kiélheti magát a gyerkőc: itt mindenre fel lehet mászni, lehet össze-vissza rohangálni, felesleges energiákat levezetni, miközben mi vigyázunk rá, hogy mindez biztonságos keretek között történjen meg.

A legjobb az egészben, hogy ez nem csak gyermekednek, de neked is jó. Hogy miért? Miután egész álló nap nálunk szaladgált, játszott és hangoskodott, estére garantáltan elfogyasztja minden energiáját, végre-valahára lemerülnek azok az elemek, és fáradt kis angyalka lesz belőle, mire hazaértek.

Egy nálunk tett látogatás után egészen biztos, hogy nem lesz gond az esti altatással!

Várunk titeket szeretettel játszóházunkban!
www.jatszohaz.hu

 

Szólj hozzá

gyereknevelés játszóház gyerekprogram játszóház biztonság