2015. jún 01.

7+1 ok, amiért jó játszani!

írta: Kalandpark Játszóház
7+1 ok, amiért jó játszani!

A játék jó! Ehhez kétség sem fér:) De tudod azt, hogy pontosan mitől is jó? Hogy miért kell minden gyereknek rengeteget játszani? Összegyűjtöttük neked 7+1 pontban a játék legnagyobb előnyeit, avagy

A játék jó! Ehhez kétség sem fér:) De tudod azt, hogy pontosan mitől is jó? Hogy miért kell minden gyereknek rengeteget játszani? Összegyűjtöttük neked 7+1 pontban a játék legnagyobb előnyeit.

  1. A játék segíti a szocializálódást
    Előbb-utóbb minden kisgyereket közösségbe kell vinni, ahol a családon kívül más emberekkel, gyerekekkel is találkozik. Minél előbb kezdtek közösségbe járni, annál jobban boldogul majd a későbbiekben is!
    A szocializációra remek helyszín lehet például egy játszótér, vagy játszóház, ahol a közös játék során könnyű barátságokat kialakítani, és a gyermekednek vele egykorúakkal megismerkedni.

  2. A játék levezeti a feszültséget
    Az önfeledt játékba belefeledkezve hajlamosak a gyerekek igazán felpörögni és egy félmaratonnal felérő távot lefutni, ezzel pedig kielégítik természetes mozgásigényüket, és lekötik a felgyülemlett energiát.

  3. A játék növeli az önbizalmat
    Új játékok, új sportok megtanulásával egyre növekszik gyermeked tudása, és ahogyan telik az idő, úgy lesz egyre jobb és jobb abban, amit csinál. Az önbizalom növekedése pedig hozzájárul ahhoz, hogy magabiztos, egészséges önértékelésű ember váljon belőle.

  4. A játék fejleszti a mozgáskoordinációt
    A játék nem csak játék és mese!
    A labdázás például fejleszti a mozgáskoordinációt, a ritmusérzéket és a szem-kéz koordinációt is, ráadásul a labdázás egész élete során végigkísérheti gyermekedet, hiszen a foci, a kosárlabda és a kézilabda az iskolában is fontos lesz majd.
    Még ha nem is ő lesz a következő Beckham, már az is sokat lendít majd az önbecsülésén, ha nem utolsóként választják majd ki a tornaórai focicsapathoz.

  5. A játék megtanítja a nemi szerepeket
    Mindegy, hogy a papás-mamásról beszélünk, vagy éppen olyan alapvetésekről, mint hogy lányokat nem bántunk: a közös játék a gyerekeket nemcsak más korú, de más nemű játszótársakkal is összehozza, ez pedig a nemi különbségek és ezekhez társuló szerepek megtanulását is elősegíti.

    piroska.jpg
  6. A játék hozzájárul a szem egészségéhez
    A mozgalmas játékok – például a fogócska, vagy az ugrálás – során a gyerekek szeme folyamatosan rákényszerül a fókuszpont változtatására, hiszen folyamatosan váltani kell közeli és távoli pontok között.
    Ez karbantartja a szemizmokat és csökkenti az esélyét annak, hogy gyermeked a jövőben szemüveges legyen.

  7. A játék fejleszti a képzelőerőt
    Külső szemlélőként talán úgy tűnik, hogy a gyerekek csak céltalanul, össze-vissza rohangálnak, de lehet, hogy ők eközben éppen egy középkori csatát vívnak meg, vagy kalózok elől menekülnek a tengeren, esetleg űrhajósként járják be az univerzum távoli pontjait. Mi fejleszthetné jobban a kreativitást, mint ezek a szerepjátékok?

+1. A játék segít a konfliktusok kezelésében

Legyen szó arról, hogy ki melyik csapatban játsszon; hogy kié a kislapát; vagy kölcsön lehet-e kérni más biciklijét; a lényeg ugyanaz. Közös játék során egy sor olyan helyzet adódhat, amikor a gyerekek rászorulnak, hogy kompromisszumokat kössenek és hatékonyan megoldják a konfliktusokat.

Játszani tehát jó: játsszatok sokat!

Szólj hozzá

mire jó a játék játszva tanulás játssz a gyerekkel a játék előnyei